Menu

Patryk Kiliański

Znajdziesz tutaj sprawdzone przepisy

Krewetki z makaronem i pomidorkami

aurumfood

10

Facebook Instagram

 

Krewetki... U wielu budzą obrzydzenie i wstręt;  kiedy zapytam się takich osób czy kiedykolwiek ich próbowały? to często słyszę NIE... Ja uznaję zasadę, że jak czegoś nie próbowałem, to nie oceniam tego z góry. Tak samo jest wśród nas- oceniamy z wyglądu, nie znając bardzo często ludzi z charakteru. " Nie oceniaj książki po okładce" idealnie pasuje do tych sytuacji. Wracając do krewetek; ich mięso jest delikatne i dla mnie idealnie komponuje się z makaronem. Oczywiście ich walor smakowy zależy od sposobu przygotowania.  Co do przygotowania, zapraszam na przepis:

Składniki:

12 średniej wielkości krewetek

200g ciemnego makaronu spaghetti

2 małe papryczki chili z nasionami

4 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 garść pomidorów koktajlowych

1 mała garść rukoli

do smaku: sól morska, pieprz

 

Przygotowanie:

1.Gotujemy makaron wg wskazówek producenta.

2.Oczyszamy krewetki, zostawiłem ogon ze względu na walor wzrokowy, ale można również od razu go usunąć.

3.Siekamy drobno czosnek i chili.

4.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i chili; mieszamy.

5.Dodajemy po chwili umyte pomidorki oraz krewetki i obsmażamy z każdej strony przez ok. 40 sekund.

6.Na patelnię dodajemy makaron wraz z odrobiną wody, doprawiamy i mieszamy oraz odcinamy dopływ ciepła.

7.Na talerz układamy umytą rukole i na nią makaron.

Smacznego!

 

© Patryk Kiliański
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci